Mennyit spóroltunk a Flacco-cserével?

Mennyit spóroltunk a Flacco-cserével? Ha 18,5m az alapfizetése és 26,5m a cap hitje, hogy lehet, hogy 10,5 milliós spórolásról beszéltek? – teszi fel a látszólag jogos kérdéseket az olvasó. Röviden és tömören, ábrával is szemléltetve megpróbálok tiszta vizet önteni a Lombardi-kupába.

Joe Flacco jelenleg érvényes szerződése 2021 végéig szól, ezért az idein kívül még 2 évig terheli az aktuális csapatának a fizetési sapkáját. Hogy évente mennyivel, azt láthatjátok felül a képen évekre lebontva. Az összfizetése (egyszerűsítve) két tételből tevődik össze: az alapfizetésből és a bónuszokból.

A kis számokhoz a magyarázatok:

  1. A QB adott évi alapfizetése. 18,5, 20,25 és 24,25 millió dollár a három évben. A tegnap létrejött Denver-csere következtében ezek azok az összegek, amelyeket mostantól a Broncos csapata fizet Joe-nak. (Természetesen az új csapat más kondíciókról is megegyezhet Flaccóval, de mi ezekkel nem foglalkozunk, a mi fizetési sapkánkat ez nem érinti)
  2. Előre kifizetett, 5 évre egyenlően elosztott (ún. prorated) bónuszok. Flacco 2016-os szerződéshosszabbítása 40 millió dollár aláírási bónuszt tartalmazott, amit azon nyomban meg is kapott (talán mekis papírzacsiban), de, hogy ne terhelje egyetlen, nagy összegben a sapkát, a cap-szabályok megengedik, hogy a csapatok a szerződés teljes tartalmára, de maximum 5 évre egyenlően szétoszthatják az ilyen jellegű bónuszokat. Tehát a 40 milliója egy könyvelési “trükk” következtében 5×8 millióvá változott, amiből még hátra van 2 egység, 2×8, azaz 16 millió dollár vár még elkönyvelésre. Fontos: ez a pénz már ki van fizetve, a Ravensnek kötelező elkönyvelnie, nem ruházható át, nem lehet gumicukorra váltani, nem veszíti el egyéb jellegét sem. Ez az ún. dead money.
  3. Az előbbi két tétel az adott évben összesen ezzel az összeggel terheli a fizetési sapkát. Az idei összfizuja 26,5 millió, a 2020-as 28,25m és a 2021-es 24,25 millió dollár (volt, illetve lett volna, mert azóta, a csere miatt ez a helyzet megváltozott)
  4. Mivel Joe innentől (illetve március 13-tól) a Broncos szerződéses játékosa, így a Denvert terheli az idei 18,5 milliós alapfizetés teljesítése, a Ravens pedig felelős a 2019-es, már előre kifizetett bónuszok elkönyveléséért, ami 8 millió dollár. Igen ám, de mivel a trade június 1. előtt jött létre, így a jövő évi, 2020-as bónuszt is idén kell elkönyvelni – tehát a Baltimore összesen 16 millió dollárt kénytelen levonni az idei fizetési sapka teljes összegéből (le kell nyelni a 2019-es és 2020-as dead money-t egyben).

Visszatérve az első kérdésre: hogy lesz akkor ebből 10,5 milliós spórolás? Úgy, hogy az idei 26,5 millió dollár helyett “csak” 16 milliót (a 2019-es és a jövő évi bónuszt) kell elkönyvelni, azaz levonni a salary capből, tehát a csapat anyagi helyzete 10,5 millió dollárral lett könnyebb, jobb. Magyarul: ennyivel többet tudunk idén játékosfizetésre költeni.

A két tétel bónusz idei megfizetésének következtében a 2020-as NFL-évtől kezdve már nincs Joe Flacco után fizetendő kötelezettsége (dead money) a Ravensnek.

Bízok benne, hogy így egy picivel könnyebb megérteni a salary cap helyzetét és a Flacco-trade utáni változásokat. Kérdések természetesen jöhetnek kommentben!

Érdekes lehet még...