Levelesláda #2 – Válaszok

Baltimore Ravens Hungary Levelesláda
Baltimore Ravens Hungary Levelesláda

Folytatódik Levelesláda rovatunk a második válaszkörével. Ismét sok érdekes kérdés érkezett (amit nagyon köszönünk), és mostantól Maszi Mester is bekapcsolódik a válaszadásba. Lássuk!


Kérdés: Hogy a jó életbe jött nektek az amerikai foci?

Maszi: Valahogy érdekelt a dolog mindig is, de csak gimis koromban sikerült leülni ténylegesen megnézni egy meccset, addig vajmi keveset tudtam a játék lényegéről. Mit ad isten, pont az a Ravens-Pats meccs volt életem első NFL mérkőzése, ahol Billy Cundiff kihagyta a tutit, ott és akkor eldöntöttem, a Ravens lesz az a csapat akiknek életem végéig drukkolni fogok.

CJ Mázli: Alaptézis: utálom a gurulósfocit. Sok-sok évvel ezelőtt, mikor először Baltimore-ban jártam (csak egy fél nyári napra, átutazóban, egy keleti-parti autós túra keretében), valóságos sokként ért, hogy egy soccer-rangadó közepébe csöppentem, az utcán csak úgy hömpölyögtek a focirajongók (már meg nem tudom mondani, milyen csapatok csaptak össze). Érted, idejövök százcsilliárd kilóméterről, és ezt a szart kell látnom?! Marha ideges lettem, és elhatároztam, hogy tenni kell ez ellen valamit. Kicsit később, még mindig az utcán sétálgatva (és kerülgetve a hülyéket) megláttam egy hatalmas, lila óriásplakátot jó magasan, amin valami manusz vicsorgott 52-es mezben, körülötte mindenféle feliratok meg ilyenek. Akkor, ott eldöntöttem, hogy bármi legyen is ez, a soccer-sokk elűzésére tökéletes lesz, úgyhogy mostantól én ezt szeretem, kész. Az őszi szezont már követgettem –persze csak utólagosan–, igyekeztem megismerni a sportot, a következő éviben már kicsivel jobban elmerültem, aztán 2010 augusztusában megalakult a redditen a Ravens sub is, onnan már nem volt visszaút. Bár akkoriban még nem volt ennyi stream, amit lehetett nézni, de már élőben ment a dolog. Aztán 2011-ben már előfizettem a GamePass-ra, azóta élőben megy minden, ami Ravens.

K: Mit gondoltok a csapatról jelenleg, úgy cakkumpakk? Mennyire jó a játékosállomány, kik lesznek a nagy nevek idén, esetleg jövőre ki mehet el, vagy kit szeretnétek ha elmenne?

Maszi: Örömmel látom, hogy a pass rush állományt kivéve a fiatalok egyre jobbak, egyre többet tesznek hozzá a csapat sikereihez. Tehetség alapján szerintem kifejezetten jó az idei állomány, viszont egy masszív rebuild közepén tartunk, ennek a valódi értéke csak 2-3 év múlva derül majd ki. Judon nagy valószínűséggel távozik 2020-ban, ráadásul valaki igencsak kitömi majd kottával a zsebét. De sajnos több kulcsember is lejár jövőre (Skura,Pierce, Gus, Carr, Peanut). Így azt kell mondjam ismét nem lesz egyszerű a szabadügynökök megtartása, bár már több a mozgásterünk mint a Flacco érában.

CJ Mázli: Azért jó, hogy a Baltimore-i kiruccanás miatt egy hetet csúszott a Levelesláda, mert a Browns-égés után már mindenki élesebb képet kapott arról, mire lehet számítani idén. Szerintem nagyon sok jó tehetség van idén a csapatban, csak a rövid offseason miatt még nem csiszolódtak össze rendesen, illetve nagyon hiányoznak a vezéregyéniségek, leginkább a defense oldalán. Lamar egyértelműen az idei sztár, a labda másik oldalán meg a szép csendben shutdown cornerré avanzsált Marlon Humphrey. Jövőre 20-25 free agentünk lesz, biztosan lesz ismét olyan név, akit majd siratni fogunk (Judon pl).

Az örök, gyomorból jövő kérdés pedig a “kit rúgjunk ki?”. Számtalanszor leírtam, hogy bárkit ki lehet vágni, akár az egész keretet is – sokkal fontosabb, hogy kiket teszünk be a helyükre. Brandon Carr nem szimpi? Vágjuk ki! Szar a guard? Semmi helye Baltimore-ban! Valóban, fanreakcióban ennyi az egész, a valóságban azonban kb. összeomolna az egész secondarynk vagy a támadófalunk, nem tudnánk ugyanis kivel pótolni a hiányokat. A sort pedig végtelenségig lehetne folytatni bármelyik játékossal. Csak sajnos ezek a zsigeri reakciók sosem szolgálnak megoldási javaslatokkal. Úgyhogy most én is eltekintek attól, hogy felsoroljam azokat, akik szerintem nem valók a csapatba – majd szezon végén okosabb lesz úgyis mindenki.

K: Kiket cserélnétek el azonnal, és kiket tartanátok meg mindenáron? (ugyan csak a legjobb/legrosszabb nevek – az 53-as rosteren -, de most teljesítmény alapján O és D szerint, vagy akár írhattok erről külön postot is pozíciók szerint, ha elég érdekes a felvetés)

CJ Mázli: Erre nagyon nehéz válaszolni, mert egyrészt mindenkinek annyi az ára, csereértéke, amit adnak érte, másrészt ez egy fél tavaszon-nyáron át építgetett rendszer, amiből nem igazán szerencsés szezon közben kivenni-berakni újakat. A legrosszabb játékost nem tudnám most megmondani, bár Bowser és Tim Williams erős versenyben vannak az első helyért (Update: Tim Williams-t a válasz megírása óta ki is vágta a csapat). Peanut és Tony Jefferson nálam nagyon leszerepeltek, mint signal caller, de ettől függetlenül jó játékosoknak tartom őket, akik bénáznak, mert nem a saját posztjukon játszatják őket.

Maszi: Jimmy Smith az a srác akit gondolkodás nélkül draftcetlire váltanék, a folyamatos sérülések, balhék miatt nagyon leromlott a teljesítménye az elmúlt években. Viszont a neve még mindig jól cseng, ő is lejár jövőre, tehát még talán 3. vagy 4. körös pickeket is lehetne kapni érte. Offense oldalon van inkább számomra több játékos akitől nem válnék meg semmi pénzért (Lamar, Yanda, Stanley, Ingram)

K: Ha egy-egy nevet kéne mondani, mind O és D vonalon, kik azok, akik a leginkább meghatározók (lesznek) a hollók közül? (nem feltétlen teljesítmény szempontjából, inkább a csapaton belül. egy pár szóban jöhet a miért is)

CJ Mázli: Offense oldalon egyértelműen Lamar Jackson. Végre egy karakteres, jó játékos, aki képes fejlődni, aki köré lehet playbookot építeni. A védelemben óriási most a fejetlenség, én simán azt vártam tavasszal, hogy Earl Thomas lesz a vezér, ehhez képest mintha senki nem tudná, mit kell éppen csinálni. Humphrey a posztján elit, de a defense zavarai miatt ő is hibázik sokat.

Maszi: Nehéz kérdés, mert elég fiatal a csapat magja és még nem igazán látszik, kik lehetnek a falkavezérek. Offense téren kétségtelennek tűnik, hogy Lamar igazi vezér tud majd lenni, nagyon tetszik a srác mentalitása, rá hosszú távon lehet építeni, ebben biztos vagyok. A védelemben már sokkal nehezebb a kérdés, de talán Marlon Humphrey neve mellé tenném a voksomat.

K: Mi az amiben változott az offense játéka, a Flacco érához képest? Mik voltak a hibák akkor, és miért tarthatott idáig kijavítani őket? Ha egyáltalán ki lettek javítva…

Maszi: A Flacco éra egy igen bonyolult időszak volt a csapat életében, több nehézséget is orvosolni kellett a vezetőségnek. Többek között a szűk mozgásteret anyagi szempontból, az állandóság teljes hiányát (akár WR állomány téren, akár az O koordinátorok terén), na meg persze Flacco inkonzisztens játékát egyaránt. Én még mindig tartom, hogy nem a csődör volt a probléma fő oka, ő szimplán csak az egyik szegmense volt a problémának. Lamar játékstílusa sokkal széleskörűbb megoldásokat biztosít playbook szinten is, és a megvalósításban is. Ha ezeket jól kivitelezzük a jövőben, biztosan sokkal izgalmasabb találkozókat fogunk látni mint Joe ténykedése alatt.

CJ Mázli: A playbook mindenképpen sokkal kreatívabb, változatosabb. A Flacco-érában egy game manager qb köré épített game manager taktika volt a meghatározó, ami pont arra volt elég, hogy a gyakran elit defense által meccsben tartott offense néha napján td-t szerezzen, mert amúgy gyakran Tucker termelte a pontokat. Hogy ez Joe vagy az OC-k, WR-ek hiánya stb. miatt volt, az számomra nem derült ki egyértelműen – valószínűleg a gyenge emberanyagból ezt tudták a gyenge koordinátorok kihozni. Csoda, hogy így is azért a playoff környékén tanyázott a csapat majdnem mindvégig.

K: Szerintetek is sokkal gyengébb lett a defense, mint tavaly? Weddle, Suggs, Mosley, sok szakértő mondja, hogy ez a D nem lesz képes komolyabb csapatokat feltartóztatni. Ti, hogy látjátok ezt, mennyire vagytok elégedettek az újakkal?

Maszi: Suggs és Mosley vezér szerepe valóban betöltetlen maradt, Suggs parádésan ölte a screen játékokat, amikből idén elég sok yardot benyelünk, Mosley pedig ha nem is alkotott mindig maradandót, a jelenléte sokat dobott a védelem harci kedvén. Weddle igazából elég középszerű volt Ravens mezben, voltak nagy meccsei, de a reklámértéke valószínűleg több volt, mint a valós teljesítménye után jövő haszon. A pass rush fiataljaival nagyon nem vagyok elégedett, a secondaryben is vannak gyenge láncszemek a „kicsik” között, de tőlük jelentős javulást várok az elkövetkező 1-2 évben.

CJ Mázli: Egyértelműen gyengébb. Október elején azért már látszik, hogy Mosley-t és/vagy Za’Dariust talán illett volna megtartani. Előbbi nélkül borzadály a linebacker sor (de igazából az egész D), sőt, kiderült, hogy nem is volt annyira rossz coverage-ben a mi CJ-nk, mint anno hittük. Z pedig istenkirály Green Bayben, óriás fan-kedvenc lett pár hét alatt, de Eric Weddle futballintelligenciája is nagyon hiányzik most.

K: Elég furán kezdődik ez a szezon, sok nagy név kidőlt, és olyan csapatok jönnek fel mint pl a Cardinals vagy a Buccaneers. Kitől vagy kiktől kell tartanunk idén leginkább? Van esetleg olyan meccs amit kifejezetten vártok?

Maszi: Valóban, sajnos lehet, hogy neccesebb lesz a történet pár meccsen, mint azt vártuk a szezon előtt. Decemberben játszunk Buffalo-ban, az nehezebb összecsapás lehet a vártnál, főleg ha a Bills még érdekelt lesz mondjuk a wild card helyért folytatott harcban. Picit több mint két hét múlva idegenben játszunk a Seahawks gárdájával, azt kifejezetten várom, szerintem az idei egyik legjobb meccs kerekedhet abból a találkozóból.

CJ Mázli: a 2-2-es állás azért megmutatta, hogy ez az évad sem lesz sétagalopp – energikus offense ide vagy oda. Ismét van az az 1-2 gyenge csapat a ligában, de a maradék bármikor képes meglepetést okozni akár a legnagyobbaknak is, Brady pl élete egyik legrosszabb teljesítményét hozta vasárnap a Bills ellen (Any Given Sunday, ugye). A KC ellen folyamatosan meccsben voltunk, a Cleveland viszont alaposan kihasználta a gyengeségeinket, ami hatalmas blama. Szóval nehéz megmondani, mit tartogat a hátralevő 12 meccs, az ún. szakértők is sorra buknak meg a tippjeikkel. Természetesen nagyon várom a Patriots elleni SNF-meccset a Bankban.

K: Szerintetek van nálunk túlfizetett játékos? Ha igen, ki(k), és miért?

CJ Mázli: Általános rajongói vélemény, hogy Brandon Williams masszívan túlfizetett. A Browns ellen lehetett látni azért, mennyit számít, ha éppen nem játszik, úgyhogy ezt a teóriát talán ki is lehet dobni a kukába. De ugyanebben a skatulyában van Jimmy Smith is: sokat keres, nélküle viszont teljesen máshogy néz ki nem csak a secondary, hanem az egész defense. Nincs most szerintem igazán túlfizetett játékos, bár én személy szerint –az eddig mutatott teljesítmény alapján– nem tartom indokoltnak Tavon Young és Nick Boyle extensionjét, és Willie Snead 7,2 milliója is picit soknak tűnik.

Maszi: Brandon Williams sajnos amióta megkapta a nagy pénzt, nem igazán emelkedik ki ligaszinten, több meccs is volt már, ahol nem tudta olyan hatékonyan gyilkolni az ellenfél futójátékát, mint azelőtt. Nála megpróbálnék a nyáron 1-2 milliót alkudni, hátha belemenne egy csökkentésbe.

K: Melyik a leggyengébb/legerősebb pozíció a ravensben?

CJ Mázli: a legerősebb talán a futók (Ingram, Bus, Hill), a leggyengébb pedig talán a pass rush, és az edge hiánya is nagyon érzékelteti magát, de a belső linebackerek is kritikán aluliak idén.

Maszi: Leggyengébb: Cornerback, Legerősebb: tight end

K: Nem terveztek youtube videókhoz feliratokat csinálni? Vagy lehozni az interjúkat az oldalra magyarul?  Már csak a plusz tartalom miatt is  de én sem vagyok pl toppon angolból. Mekkora meló lenne ez?

CJ Mázli: Nem. Ez istentelen sok meló, ráadásul annyira pörögnek az események, hogy mire végeznénk egy-egy fordítással, már lehet, hogy aktualitását is vesztette. Ez egy amerikai sport angol nyelven, ezzel nem lehet mit kezdeni. Nézz körül a ligáról tudósító magyar blogokon, page-eken, ők is csak a bulváros, könnyen emészhető hírek tolmácsolásával foglalkoznak, ezen a nyelvterületen nincsenek meg az erőforrások és leginkább a nézőközönség ahhoz, hogy ennél mélyebb elemzések, fordítások készüljenek. A videókat odaát fizetett stábok készítik, a portrékat teljesmunkaidős írók írják stb., nálunk ezt lehetetlen kivitelezni, hiszen minden teljesen hobbiszinten működik. Ettől függetlenül folyamatosan van tervben a szerkiben exkluzív anyagok készítése, interjúk pl.

K: NFL-en kívül milyen sportokat néztek/űztök még? Esetleg más hobbi, ami nem sport? Az alvás a…az nem az!

Maszi: Huh, hát nálam ez a kör elég széles, nézek európai focit, dartsot, baseballt, kosárlabdát, újabban belenézek pár NCAA meccsbe is.

CJ Mázli: A baseballt fél szemmel (Orioles), az NHL-t kettővel követem (Caps és Canucks), de egyik sport sincs annyira mélyen a szívemben, mint a futball. A sport az életemben az úszás, és mivel munkamán vagyok, a munkám a hobbim is 🙂

K: Kedvenc játékos az idei keretből? Miért pont Ő?

Maszi: Nekem Ingram motiváltsága és játéka tetszik hihetetlenül az idei garnitúrából, így őt mondanám.

CJ Mázli: Továbbra is Brandon Carr. Igásló, aki 3500 éve a ligában van, sosem hagyott ki egyetlen meccset sem, remek csapatjátékos, kiváló locker room figura. Emellett baromi sokat tesz a közösségért, folyamatosan járja a kórházakat, adakozik, elég sokat ad vissza a környezetének. Ettől függetlenül lehet, hogy a jövő évi opciójával már nem él majd DeCosta – mintha idén némileg lassabb lenne a megszokottnál (bár statisztikailag még mindig top defense játékos nálunk). És persze imádom Lamart is.

K: Van más csapat is akinek szurkoltok/nézitek a meccseit?

CJ Mázli: A Seattle-t szerettem (bár sosem annyira, mint a Baltimore-t) egészen a Super Bowl-győzelmükig, meg a Legion of Boom baromságig. Az a felesleges nagyképűség (meg a média hype) már sok volt nekem, azóta nem igazán izgat fel, mi történik velük. A redditen a Green Bay és Minnesota-szurkolók átjárnak “hozzánk”, velük jó a kapcsolat, nekik képes vagyok szorítani, ha nem ellenünk játszanak, illetve idén 1,8%-ban kicsit Denver-drukker is lettem Joseph miatt. Amúgy NFL Red Zone-t nézek, más csapatnak sosem tudtam tizedannyira sem drukkolni és örülni, mint a Ravens-nek.

Maszi: Az NFL-ben nincs, csak a Ravens, a kedvenc európai labdarúgó csapatom az Atlético Madrid, baseballban az Arizona Diamondbacksért dobog a szívem, az NBA-ben pedig a Dallas Mavericks a szeretett gárdám.

K: Harbaugh-nak kb mennyi ideje van még? Ki lehetne az utódja, ha van ilyen egyáltalán? 

Maszi: Jó és érdekes kérdés, többször is változik az ember véleménye egy szezonban erről a felvetésről. Tavaly amikor felreppent a hír támogattam, majd mikor Lamar berobbant a képbe, örültem, hogy mégis maradt az öreg Harbaugh. 2-3 éven belül azonban szerintem elérkezik a váltás ideje. Utódnak egy kreatív támadó beállítottságú egyetemi HC-t néznék leginkább a helyére.

CJ Mázli: Az idei, 2022-ig tartó extensionnel egyértelműsítette a vezetés, hogy a Lamar-kísérlet végéig számol Harbaugh-val – persze ettől még bármikor megválhatnak tőle. Harbs nálam mindig is egy nagy ködös folt volt a csapattal kapcsolatban: sosem tudom igazán, mennyire ő a motorja a sikereknek, vagy mennyire a gátja annak, hogy sokkal ütősebbek legyünk. Jó arc, balhéktól mentes családapa, kőkemény férfi, ha arra van szükség. Emellett viszont gyakran fafejű is, konzervatívizmusa pedig rengetegszer hozott vereséget ill. öltözői balhékat, és hát a koordinátorokat is a haveri körből választotta ki. Az is feltűnt továbbá, hogy mintha nem lenne képes a soron következő ellenfélből megfelelően felkészülni, a game planen pedig a világ összes pénzéért sem változtatna, hiába vezetnek ellenünk félidőben. Az új, “menjünk neki minden kétpontosnak és negyedik downnak”-vonalat pedig egyelőre nem tudom hova tenni, kiderül az év végére, hogy megérte-e kockáztatni.

Tippre két-három vesztes szezon elég lehet ahhoz, hogy megváljanak tőle. Az utódjáról fogalmam nincs egyelőre, valószínűleg Wink vagy Roman lenne kinevezve a helyére, ami persze valószínűleg nem a legjobb megoldás.


Köszönjük a kérdéseket, várjuk a következő adagot itt, alul, kommentben, Facebookon vagy pedig emailben (hunravens (kukac) gmail)!