Ravens-Patriots Beharangozó (week 9)

Nem akármilyen rangadó vár szeretett hollóinkra a 9. játékhéten, ugyanis a Bankban fogadjuk az AFC jelenlegi legjobb csapatát, a New England Patriotsot. Ahogy azt már Mázli is megénekelte nektek tegnap, abszolút nem babra megy a játék, ugyanis a konferencián belül rendkívül sokat érhet mindkét félnek egy mai győzelem. Három győztes meccs, és egy bye week után úgy érzem nem is lehetne jobb időpontban a Pats elleni derbi. Én is hihetetlen izgalommal várom a találkozót, nem csak a két csapat közti parázs összecsapást, hanem a lehetséges bizonyítást is, hiszen a Seahawks meccs után ez a találkozó is igazi értékmérő lehet a Ravens számára. A szaksajtó természetesen Patriots győzelmet vár, nem is csoda, hiszen a bostoniakra tippelni tízből kilencszer megéri, azt az egy vereséget pedig el lehet intézni az „ők sem tökéletesek, így kikaphatnak” felkiáltással (az ESPN 62.3%-ra saccolja a patrióták győzelmi esélyét, 37,4%-ra a hollókét). A fogadóirodák spread kínálatai már sokkal árulkodóbbak, csupán -3-ról tudják pakolni a sportfogadók a vendég csapatot, a Ravensre pedig csupán +3 pontot tudunk rádobni, ha úgy érezzük, a valós pontszámok alapján nem jönne ki a győzelem. Ez a jelenség mindenképp szoros meccsre utal, és valóban mi is erre számítunk. Nézzük meg azokat a fontosabb pontokat, melyek döntően befolyásolhatják a mérkőzés képét!

1. Melyik vezetőedző taktikázik jobban?

    Ebben sajnos lássuk be, az öreg Bill igencsak előnyről indul, láthattuk a tavalyi super bowl meccsen is, és idén is több alkalommal, micsoda géniusz a csávó, ha az adott ellenfél játékára kell felkészülni. Harbaugh viszont ez évben igencsak deficites ebben a szegmensben, ugyanis a laikus szurkolók is érezhetik a Ravens meccseit figyelve, hogy nem igazán sikerül hatékonyan felkészülni hétről hétre az ellenfél játékaira, stílusára, kulcsembereire. Szerencsére most Belichicknek sincs könnyű dolga, ugyanis a Lamarra épített támadórendszert nem túl egyszerű kiismerni, mindig jöhetnek váratlan megiramodások, megoldások másodéves irányítónktól. Harbaugh taktikai házi feladata pedig a nem túl acélos futás elleni Pats védekezés ostromlásának kitervelése lenne. Itt bőven van keresnivalója a hollóknak, ugyanis az elit szinten muzsikáló Patriots védelem gyenge pontja kétségtelenül ez lehet.

2. Melyik védelem újul meg hatékonyabban?

    Ez bizony szorosan összefügg a feljebb említett kérdéssel, ám mindkét gárdának adódhat egy olyan aranyfonal, mely segítségével úgy találhatják meg az utat a győzelembe, ahogy azt Thészeusz tette anno, a labirintusból való kijutása során. A vendégeknek mindenképp szükség lesz a zónavédekezés alkalmazására, melyet nem sűrűn használnak manapság. A Pats védelem ereje ugyanis a secondaryban rejlik, méghozzá a kifogástalanul végrehajtott emberezéses játékokban. Ezt egészen elképesztően képesek produkálni minden mérkőzésen, múlt héten a Browns ellen egy passz szituációban konkrétan az átadás KÖZBEN cserélt embert a két bostoni DB, így sikerült levédekezniük, az amúgy jól kivitelezett passzt. Egy futás orientált, Lamar szintű fickándozó irányítóval rendelkező támadósor ellen azonban ez nem lehet kifizetődő, hiszen hiába vannak meg a párok, ha a földön is képes büntetni az ellenfél labdacipelő futója, irányítója. A Patriotsnak tehát ez lesz az a szegmens, amiben alkotni kell.

Nekünk szokásos módon a pass rushon kéne egy picit kozmetikázni. A vendégek támadófala ugyanis érzésem szerint fogható, pláne, ha a kezdő RG Shaq Mason nem tudja vállalni a játékot, amire minden lehetőség adott. Meg hát amúgy is, az EDGE rusher sor által produkált statisztikákat bőven nem lehet kitenni az ablakba, szóval alapjáraton sem ártana kicsit felpörgetni a srácokat, és szerezni pár zsákot! A secondaryt most csodával határos módon nem féltem, ha Jimmy Smith is játszani tud, akkor Peters és Humhprey mellett még egy passzvadász corner nehezíthetné meg Brady dolgát.

Összefoglalva tehát, az a csapat szerezheti meg a győzelmet, aki jobban tudja pótolni védekezésbeli hiányosságait, vagy legalább szintet tud lépni ezekben a szegmensekben. Ezen kívül az edzői döntések is igen nagy fontossággal bírhatnak majd, ahogy a taktikai felkészültség is. Egész eddig Pats győzelmet tippeltem volna a héten, most viszont a dolgok „mélyére” leásva (és a sérültlistát böngészve [4 bostoni kezdő játéka is kérdéses]), azt mondom, hogy egy nagyon izzadtság szagú, kemény, sok büntetést hozó összecsapáson 23-17 arányban felülmúljuk majd ellenfelünket.

A tippeket, észrevételeket, csirkebél jóslatokat természetesen tőletek is várjuk komment formájában!

Go Ravens!

-Maszi-