Ravens-49ers beharangozó (week 13)

Csúcsrangadó, ha egy szóval kellene előzetesen bevezetnem a mai mérkőzést, ezt a kifejezést választanám. Ráfordultunk a decemberre, vészesen fogynak az alapszakasz hetek, ezt is beleszámolva már csak 5 mérkőzés van hátra és már itt is van a playoff. Szerencsére 9-2-es mérleggel ellentmondást nem tűrően vezetjük a csoportunkat, de az első kiemelés, és az ezzel járó pihenőhét birtokosának kiléte még mindig kérdéses az AFC-ben. Az egy meccsel több győzelmet számláló Patriors sorsolása valamivel barátságosabb, mint a hollóké, így bizony az ilyen ki-ki meccseket is sikerrel kéne vennünk, ha valóban az AFC első helye a cél. És miért is ne lenne az? Főleg, hogy 7 meccses győzelmi szériában várjuk épp az ellenfelünket hazai pályán. Igaz, a Frisco sem kiskutya idén, sőt, gond nélkül vezetik az NFC idei tabelláját. Számukra a Seahawks nyomása lehet az a hajtóerő, ami fontossá teszi a win megszerzését ma este. Nem is húznám az időt, térjünk rá a szokásos szegmenskiemelős mókára és lássuk milyen dolgokon áll, avagy bukik ma a Ravens győzelem!

1. A támadófal tudja-e tartani hihetetlen fizikalitását?

    Az amerikai szaksajtó hetek óta ódákat zeng a Ravens O-line teljesítményéről, nem csoda, hiszen ihletett formában játszanak a srácok hétről hétre. Skura kidőlése azonban okot ad némi aggodalomra, ugyan Mekari tökéletesen állta meg a helyét a Rams ellen kedd hajnalban, a 49ers védőfala azonban más szint. DE Dee Ford kidőlésével még így is 3 első körös, pusztításra váró fenegyerek fogja terrorizálni Lamart és az ő védelméért felelős játékosokat. Nem csak az irányító védelme lesz sokkal nehezebb így, de a futásblokkolás, és a labdacipelések kivitelezése sem lesz ma este egy leányálom. Ennek ellenére bízhatunk a rengetegféle option playben, melyet Roman mester jól variál minden meccsen. Ezen kívül Lamar zsenialitása lehet az, ami átlendíti majd a csapatot a nehezebb periódusokon, ha nem megy majd a futás.

2. Elit tight end csata várható!

    Hazai oldalon Andrews, vendégként pedig Kittle parádézhat az esti összecsapáson. Mindkettőjük igen jó évet fut, sőt mondhatni talán leginkább keresett célpontja csapata irányítójának. Kittle pár héttel ezelőtt pihenőre kényszerült, azonban a Packers ellen igen sokat számított, hogy tudta vállalni a játékot. Ennek ellenére nem valószínű, hogy 100%-os formában tudja majd lehozni ezt a derbit. Ez azonban csak találgatás, ami viszont biztos, hogy az a csapat lényegesen közelebb kerül a győzelemhez, aki ellenfele tight end játékát limitálni tudja. Ebben talán a Ravens birtokol némi előnyt, hiszen Boyle (amennyiben játszik) és Hurst is egyre inkább használható célpontként, sőt. De a jó kis 2-3 TE-t egyszerre a pályán tudó felállások is okozhatnak meglepetést a 49ers védelmének. Szükség is lesz erre, hiszen a vendégek LB sora coverage szituációkban jóval meggyőzőbb, mint a Ravensé. Bynes érkezése mondjuk kétségtelenül javulást eredményezett ezen a téren, de Mogyi még mindig gond nélkül megverhető 10-ből 8 alkalommal kb.

3. A passzpontosság is igen fontos tényező lesz….

    Ugyanis, ha a két védelem simán megöli majd a futójátékot, akkor nincs mese, elő kell venni a hosszabb átadásokat is. Ebben viszont a fal masszívsága, a célpontok egyre komplexebb használata és Lamar magabiztos formája miatt talán a liláké az előny. Garoppolo idén több meccsen sem volt meggyőző, ennek ellenére viszont személy szerint jó irányítónak gondolom, tehát erre nem lehet alapozni. A pass rush is sokat tehetne annak érdekében, hogy Jimmy a mai este se ficánkoljon, de a Peters érkezése óta szárnyaló secondary is megnehezítheti ellenfelünk dolgát. Nem akarom kioldani a közhelyputtony száját, de az a csapat, aki jobban vigyáz a játékszerre és pontosabb lesz a labdák célba juttatásánál, az bizony esélyes, hogy győzni fog.

Sok pontos, azonban szoros meccset látok magam előtt, így a 46 pontos határt simán overre lőném, de aki bátor az még 50 fölé is húzhatja a fogadás során. A -5-ös spread viszont véleményem szerint picit sok, simán lehet, hogy egy FG berúgása/kihagyása, vagy akár egy elrontott két pontos kísérlet lesz csupán a különbség a két gárda között. 31-30-at tippelnék a Ravens javára!

Várjátok már a találkozót (melyet most a Sport tv jóvoltából a TV képernyőjén keresztül is követhettek [19:00])? Kiben lehet benne a győzelmet hozó X faktor ma este a hollók közül? Tippelnél is? A komment szekcióban bátran megteheted!

GO RAVENS!!!

-Maszi-