Draft Profil: J.K. Dobbins

J.K. Dobbins, Baltimore Ravens
J.K. Dobbins, Baltimore Ravens

Sokan fejvakarással fogadtátok a második körös pickünket, pedig van a választásban ráció, nem is kevés! Nézzük meg, mit lehet tudni róla és hogyan illeszkedik a rendszerbe a 2020-as NFL Drafton 2/55-ön érkezett running back, J.K. Dobbins.

J’Kaylin Dobbins a texasi Houstonban született, decemberben töltötte a 21-et, rendkívül fiatal még, csak Patrick Queen és Gino Stone fiatalabbak nála a jelenlegi rosteren. 2017-ben az Ohio Állami Egyetemre nyert ösztöndíjat, ahol rögtön, az első meccsén 181 yardot termelt 29 labdacipelésből, amivel el is nyerte a kezdő running back pozíciót. Freshman évében 1538 yardot és 8 TD-t hozott össze (ebből futott: 1403 yard, 7 TD, a többi elkapott).

Második éve nem sikerült ennyire produktívan, de ez nem a gyengébb teljesítménynek tudható be, hanem mert a másik RB, a “2016 Big Ten Freshman of the Year” Mark Weber abban az évben már több lehetőséget kapott, QB Dwayne Haskins pedig szintén brillírozott és gyűjtögetett mindenféle díjakat 2018-ban. Ám ezektől függetlenül Dobbins még így is több mint 1300 összyardot és 12 TD-t produkált 14 mérkőzés alatt.

Tavalyi, junior évében már 2003 futott (ami természetesen Ohio State Buckeyes rekord) és 247 elkapott yard állt a neve mellett, ami 6,7 és 6,9 yardos átlagot jelent. Mindezekhez szerzett még 21 TD-t futásból és kettőt elkapásból, a szezon végén pedig First Team All-Big Ten és First Team All-American a sportírók szövetségének javaslata alapján. Sok játékoshoz hasonlóan a senior évet elhalasztotta, és idő előtt jelentkezett a draftra.

A három évét 4459 futott és 645 elkapott yarddal zárta, amihez 38 TD-t szerzett futásból, 5-öt pedig passzból.

Oké, de minek nekünk most egy produktív RB…

…hiszen ott van Ingram, Gus Edwards vagy épp a tavaly draftolt Justice Hill?!

Justice “Igazság” Hill egyelőre messze nem váltotta be a reményeket, és bár sebessége, lelkesedése megvan hozzá, túlságosan kicsi és törékeny ahhoz, hogy a futójátékhoz ténylegesen hozzátegyen valamit. Gus Edwards jövőre szabadügynök, vélhetően sok pénzért szerződhet majd egy futódeficites csapathoz (ha addig nem trade-eli el DeCosta). Mark Ingram, a nagy öreg még bírja szuflával és remek teljesítménnyel (igaz, csak nemrég töltötte a 30-at), de önmagában egy RB kevés a 2019-es, történelmi rekordok legalább megközelítéséhez a jövőben.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy Ronnie Stanley és Marlon Humphrey hangosan csilingelő payday elé néznek (Stanley-t már idén, Humphrey-t pedig legkésőbb jövőre muszáj megkínálni egy zsák pénzzel). Laremy Tunsil pár napja kötött 22 millió per éves szerződést, Stephon Gilmore CB pedig majdnem 19 millióval terheli az idei capet. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Lamar Jackson is vélhetően bankot fog robbantani, nem nehéz végiggondolni, miért kellenek a tehetséges és olcsó fiatalok egy csapatba (Russell Wilson 35m/év, Patrick Mahomes pedig vélhetően újradefiniálja majd a QB-fizetésről alkotott elképzeléseinket).

Itt jön be majd a képbe J.K. Dobbins: a draft nem minden pickje szól az adott év “megjavításáról”, sokkal inkább szólnak az azt követő évek, a jövő megalapozásáról (ha megfigyelitek az előző évek választottjait, lehet látni egyfajta mintát, összefüggést a draftoltak posztjai és a következő években távozó játékosok posztjai között).

És ami az impresszív egyetemi számokon, statisztikákon túl leginkább Dobbins draftolása mellett szól, az a jelenleg futásorientált Baltimore-i séma és play style-hoz való hasonlóság: Dobbins playjeinek ugyanis az 57%-a RPO play volt, ami magasan kiemelkedik a 2020-as class-ból, és ami a Lamar Jackson vezette offense egyik alappillére.

A highight-videó alatt szavazhattok arról, hogy jó pick volt-e Dobbins vagy sem.

Szerinted jó pick volt RB J.K. Dobbins?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Érdekes lehet még...