Lesz-e NFL-szezon 2020-ban?

Lamar Jackson, Instagram

Lamar Jackson, Instagram

Ritkán lépünk ki a Ravens-buborékból, de most, a kialakult helyzetben egy olyan téma foglalkoztatja a világ futballrajongóit, amire mindenképp érdemes néhány szót áldozni még egy csapatblogon is. A nevezett téma pedig: mi lesz a 2020-as NFL-szezon sorsa, meg lesz-e tartva, és ha igen, vajon milyen formában.

A végletek társadalma

Miközben Európa egyes részeit nagyon súlyosan érintette a világjárvány, az Öreg Kontinens gazdaságai, társadalmai lassan éledezni látszanak, de legalábbis a döntéshozók már tervezik a fokozatos visszatérést a jól megszokott, “régi” élethez. A hivatalos statisztikák szerint egyelőre úgy fest, hogy Magyarország az enyhébben érintett területek közé tartozik, amihez persze hozzájárult az itt élők többé-kevésbé felelősségteljes, fegyelmezett viselkedése is.

Teljesen más azonban a helyzet “odaát”, az Egyesült Államokban, ahol a járvány tetőzésének időpontját egyelőre még nem igazán tudják megbecsülni a szakemberek. Nagy és népes ország, amelynek a lakosai hozzánk képest sokkal extrémebbül viselkednek gyakorlatilag minden élethelyzetben. Az ország egyik fele korholja Lamart és edzőtársait, amiért nem tartják a másfél méteres távolságot (és nem maradnak otthon), míg a másik része valami egészen elképesztő módon értelmezi az elővigyázatosságra, körültekintésre intő ajánlásokat és helyi rendeleteket (lásd kép), egy extrém kisebbség pedig hangosan (néha fegyverrel nyomatékosítva) követeli, hogy legyen most azonnal vége a gazdaságot és a mindennapi megélhetést korlátozó intézkedéseknek.

Egy ilyen, rendkívül vegyes, kizárólag végletekben gondolkodni képes társadalomban, egy világjárvány közepén merül fel az a kérdés: mi lesz a Milliárd Dolláros Cirkusz, az amerikai foci profi ligájának, az NFL-nek a sorsa ebben az évben? Nyakunkon a tavaszi felkészülési időszak, közelegnek az OTA-k, edzőtáborok időpontjai is, és alig több mint 4 hónap múlva, szeptember 10-én el kellene startolnia az idei alapszakasznak.

Az internetezők, a bloggerek, az újságírók, a szakemberek, a liga és a hatóságok jelenlegi álláspontjaiból, véleményeiből három lehetséges forgatókönyvre lehet következtetni a 2020-as fociévad lebonyolításával kapcsolatban.

1. A 2020-as NFL-évad elmarad

Az NHL, az MLB, az NBA és az MLS (gurulós foci) mind felfüggesztették az idei évadok lebonyolítását – edzőtáborok és ilyentájt szokásos események maradnak el, az NCAA pedig a téli-tavaszi eseménynaptárat törölte ki teljesen. Nincs teljesen elvetve, hogy valamikor elkezdődnek ill. folytatódnak majd, de jelenleg minden, major sportokkal kapcsolatos tevékenység áll (némelyik sportágat ráadásul az évadjuk közepén érte a világjárvány).

Senkinek nem jó, ha betegség vagy hatósági karantén miatt játékosok, edzők, koordinátorok esnek ki hetekre-hónapokra a felkészülésből. Még ha erős, edzett fiatalokról, szakemberekről beszülünk is, akiknek minden orvosi segítség korlátlanul a rendelkezésükre áll (akár naponta is tesztelhetnek, a lehetőségeik adottak), egy hatóság által karanténra ítélt személy nem tud résztvenni a 2020-as playbook kialakításában és elsajátításában. Gondolom, semelyik magyar Ravens-szurkoló nem örülne, ha Greg Roman OC vagy Don Martindale HC nélkül zajlana a tavaszi felkészülési időszak.

Adódik tehát a lehetőség, hogy az NFL lefújja a 2020-as évadot, és mindenki (a liga, a csapatok, a játékosok) a következő évadra koncentrál majd a bejelentés időpontjától kezdve, ám ez egyáltalán nem annyira egyszerű, mint elsőre tűnik.

Az új CBA-t néhány hete fogadták el, a szerződéssel rendelkező játékosokat, edzőket fizetni kell, tele a liga frissen igazolt és draftolt játékosokkal és rengetegen néznek új szerződés elé is az idei évad során – nem beszélve arról, hogy 250+, többségében egyetemi, főiskolai évet halasztott fiatal várja, hogy elkezdődjön számukra a tavaszi felkészülés, hogy végre csatlakozhassanak ténylegesen is a “nagyokhoz”.

Egy lehetséges évadkihagyásba kódolva vannak a botrányok és perek is, a csapatok –érthető módon– ugyanis már most olyan záradékokat fűznek a frissen létrejött szerződésekhez, amelyek egész egyszerűen megfosztják a játékosokat pl. az aláírási bónuszoktól, amennyiben betegek lesznek illetve nem felelnek meg az orvosi vizsgálatokon (az év bármely részében). Az egész szezon törlése akkora –előre nem látható– botrányokkal járna, amit nem hiszem, hogy a liga bármely jelenlegi résztvevője kezelni tudna.

Jelenleg kevesen mernének fogadni erre a forgatókönyvre, de tény, hogy sokan gondolják úgy, hogy egész egyszerűen nem lesz idén football (ahogyan más csapatsport sem). Olimpia lefújva, miért pont a foci (kosár, hoki stb.) lenne kivétel? Mi, szurkolók elesünk majd kedvenc sportunktól egy évre, de reménykedhetünk, hogy a 21-es szezonban már újra a régi formájában gyönyörködhetünk mindenben.

2. A 2020-as NFL-évad meg lesz tartva, de nézők nélkül

Túl nagy biznisz a foci ahhoz, hogy csak úgy kitöröljenek egy évet a történelemből – vélekedik a szurkolók, szakemberek és médiaszemélyiségek jelentős része.

Ezek és a fentebb említettek miatt is elég nagy a valószínűsége annak, hogy valamilyen formában mindenképp lesz NFL-szezon. Az egyik lehetséges forgatókönyv, hogy a fertőzések minimalizálása érdekében nézők nélkül, üres stadionokban zajlanak majd a mérkőzések, gyakorlatilag lehetetlen ugyanis garantálni a másfél métert a szurkolók között a stadionba be, stadionból ki és a meccsnézés ideje alatt.

Ez persze hatalmas pénzkiesés a csapatoknak, a jegybevételek elmaradásán, a bérletesek, “széktulajdonosok” kárpótlásán túl jelentős reklám- és szponzorbevételektől is eleshetnek a franchise-ok a nézőktől mentesített idény következtében. De meg lehet említeni a stadionok köré épült infrastruktúra érintettjeit is: a biztonsági szolgálatok, az éttermek, a szurkolói shopok, de még közvetve az adott városok is hatalmas pénzektől esnének el, ha a közönség elől elzárva tartanák a mérkőzéseket. A hangulatnak pedig nyilván teljesen odacsapna a nézőmentes mérkőzés – képzeljétek el, ahogy Lamar és az offense kikocog az alagútból, miközben a stadionban síri csend honol.

Van olyan lehetséges variáció, hogy csak az első 4-5 mérkőzés lenne nézőktől elzárva (vagy amíg normalizálódik a helyzet a világban), ez azonban akkora hátrány lenne az ezekben a hetekben hazai pályán játszó csapatoknak, hogy ligaforrások szerint a döntéshozók ezt nem merik majd meglépni.

3. A 2020-as NFL-évad ugyanolyan formában lesz megtartva, mint eddig, de néhány héttel el lesz halasztva

Sokan a legvalószínűbbnek tartják, hogy biztosan lesz foci, de csúszik majd néhány hetet – a liga már most azt kommunikálja, hogy valószínűbb egy októberi szezonstart és egy február végi Super Bowl. A probléma ezzel, hogy egyáltalán nem garantált az, hogy a világnak elég lesz az extra három-négy hét ahhoz, hogy minden visszatérjen a régi kerékvágásba.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy egyes államok -az ottani fertőzési adatokra és statisztikákra támaszkodva- teljesen eltérő módon és időben oldhatják fel a korlátozásokat, ami nagyban befolyásolhatja majd az érintett csapatok felkészülési lehetőségeit. Előfordulhat, hogy míg Maryland államban az utcára sem lehet majd védőfelszerelés nélkül kimenni, addig Kaliforniában már engedélyezik a csapatsportok résztvevőinek az edzéseket.

Ha emellett voksolnak majd a döntéshozók, akkor minden bizonnyal érinti majd az edzőtáborok, egyéb csapatesemények időpontjait is, de a döntés semmiképp nem érinthet hátrányosan bizonyos csapatokat.

És természetesen az sem mindegy, mennyivel tolódik majd el az NFL-szezon: ha túlságosan “átlóg” a következő évbe, az szintén negatívan érintheti a néző- és látogatószámot, az egyéb sportokra is kíváncsi szurkolóknak dönteniük kell majd, mely eseményeket nézik inkább élőben. Továbbá sok városban megosztottan használják a stadionokat, sportpályákat a helyi csapatok.

A ligának (is) feladta a leckét a világjárvány, a közeljövőben megtudhatjuk, lesz-e idén kinek szurkolnunk, vagy esetleg más elfoglaltságot kell majd magunknak találnunk.

Egyéb lehetséges ötletek egy nem szokványos futballévadra

Ugyan semmi közöm a ligához, de nekem is akadnak ötleteim, hogyan oldjuk meg, hogy ne vesszen az idei futballév kárba.

  • Hagyjuk a futkározást, izzadást, training campet, meccseket, döntsék el a csapatok Maddenben, kié az idei kupa!
  • Játsszunk le a tévében egy régi szezont (élőben, mintha realtime menne), a szurkolók szurkolhatnak, az NFL-személyzet pedig pihenhet közben valami karibi szigeten!
  • A sportszergyártók azonnal rukkoljanak elő egy sisakba épített, FFP3-as szabványnak megfelelő védőmaszkkal! (Amit természetesen a stadionba érkezők is ajándékba kapnak, fejmérethez igazítva)
  • Hagyjuk a focit, nézzünk inkább pompom-lányokat egész évben live-ban!

Hollywood Brown, Madden 20 Champion

Szerinted lesz idén NFL-szezon?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...