/ ERIC DECOSTA, FREE AGENCY, LAMAR JACKSON, SALARY CAP

Salary Cap és Szabadügynökök (2021)

Alig kezdődött el, 30 csapat máris elbúcsúzott a 2020-as NFL-évadtól. Bár az új ligaév még messze van –március 17.– a csapatok már elkezdték veteránjaikat, az új szezonban szabadügynökké váló játékosaikat felkészíteni a jövőre, a lehetséges változásokra.

A Ravens jelenlegi rosterén 14, 2021-től korlátozások nélkül igazolható szabadügynök és 1 RFA (restricted free agent) található. Ők együttesen több mint 42 millió dollárt hasítottak ki a most lezáruló ligaévben érvényes fizetési sapkából, ami szám nagy valószínűséggel csak nőni fog a következő szezonban – a cappel ellentétben.

COVID Cap

A szakma COVID Capnek nevezi az idei (2021-es) salary capet, ami a világjárványnak –és az annak következtében megcsappanó ligabevételeknek– köszönhetően nemhogy nőni nem fog a tavalyihoz képest, hanem még egy jelentős mértékű csökkenés is várható. A 2020-as, 198 millió dollárral szemben az idei sapkát 175-180 millió dollárra becsülik a szakmabeliek, ám hivatalos adat, iránymutatás, támpont egyelőre nem érkezett a ligától a cap nagyságát tekintve, így jelenleg mindenki csak találgat.

A mostani állás szerint 12 csapat lépi majd túl a megengedett költési limitet (a Saints-re egészen félelmetes, 100 millió dolláros túlköltés vár komoly átalakítások és kirúgások nélkül), a Ravens pedig –mostani állás szerint– 15-20 millió dollárral gazdálkodhat majd free agency-ben.

Lamar Jackson

Franchise QB-nk harmadik évét fejezte be éppen, ami annyit tesz, hogy már meg is lehet kínálni egy hosszútávú szerződéssel. A Ravens GM, Eric DeCosta minapi nyilatkozata szerint az elkövetkező 10 napban tárgyal majd az irányítóval a jövőről, és ismét megerősítette, hogy a csapat terveiben mindenképp szerepel a 2019-es MVP. Tehát a szoros cap mellett minimum egy igen nagy kiadásra is számítatunk a QB fizetésével kapcsolatban (bár ennek szerkezete, bónuszok stb. még nem ismert). Watson 39 milliót keres évente átlagban, Mahomes pedig 45 körül, tehát egy évi 40 egyáltalán nem irreális a floridai kissrácnak.

A Ravens szabadügynökei

A draft-esélyek mellett a másik legizgalmasabb offseason-téma a szabadügynökök elvándorlásának és érkezésének találgatása. A Baltimore-i keretből 15 játékosnak jár le a szerződése ligaév végén, és DeCosta és Harbaugh mellett a szurkolók is ismét szembesülnek majd a dilemmával, hogy kit lenne érdemes újraszerződtetni, és kik azok, akiket említeni sem érdemes a 2021-es tervekben. Nézzük a neveket!

Matt Judon (OLB)

Külső linebackereink elég lassan fejlődnek, és az elmúlt években nem sikerült nagy neveket idecsábítani, ezért kulcsfontosságú volt Judon tavalyi megtartása. Bár a hosszútávú szerződés nem jött létre, a franchise taggel biztosítva lett, hogy a 2020-as évet még Baltimore-ban töltse. Augusztusban 30 éves lesz, túl sok babér már nem terem neki (NFL-viszonylatban), ezért elemi érdeke, hogy amennyit csak lehet, kisajtoljon az őt majd alkalmazó csapattól.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyire fontos alkotóeleme a Ravens védelmének és passzsiettetésének: a statisztikái (pl. a sackek nettó számai) nem emelik Judont a liga elitjéhez, a gyakori elvétett és be nem fejezett tackle-ök és a fafejű szabálytalanságok miatt pedig a szurkolók körében sem örvend különösebb népszerűségnek; nagyjából egyöntetű a vélemény, hogy nem érné nagy csapás a Hollókat, ha nem szerződnének le vele a következő évekre. Szintén “ellene szól”, hogy vélhetően rengeteg pénzt fog majd kérni, a sajtóban el is terjedt a napokban egy évi 20 milliós igény, amit Judon a közösségi médiában hazugságnak és kitalációnak nevezett – ennek ellenére várható, hogy nem apróért akar majd focizni, és egy CJ Mosley-szerű good bye-jal valami pénzesebb csapathoz igazol. Franchise taggel újabb 1 évre ide lehetne tapasztani, de elképzelhető, hogy idén másra fogja majd a menedzsment a taget elhasználni.

Tyus Bowser (OLB)

Ha Judon nem Holló idéntől, akkor nem is kérdés, hogy Bowsernek maradnia kell. Egyrészt azért, mert Maszinak régi szívügye a 25 éves külső linebacker fejlődése, másrészt meg azért, mert nem marad más a poszton nagyon senki bevethető. Elvileg nem kell majd inget-gatyát rákölteni, de láttunk mi már érdekes dolgokat az NFL-ben.

Pernell McPhee (OLB)

Még mindig van kraft a 32 éves Pernellben, szerintem nem csak minket, fanokat, hanem az edzőket és a menedzsmentet is meglepte az SB47-győztes passzsiettető utóbbi kétszezonos teljesítménye. Hogy kap-e majd egy újabb lehetőséget Baltimore-ban, az kérdéses, 1 millió dollár körüli 2020-as fizetése remek ár-érték arányú játékossá teheti a következő évadban is.

Yannick Ngakoue (DE)

A szurkolóközösség rég nem látott izgalommal fogadta DeCosta évközbeni trade-szerzeményét, a 25 éves defensive endet. Bár teljesítménye statisztikailag messze elmarad a vártnál, kétségtelen, hogy az erős front 7-nek nem ártott a Jaguars-tól gyakran a menekülést kereső védő.

Szintén sejthető, hogy jó soké’ vállalja majd a játékot a továbbiakban, egyéves menekülési útnak marad a tag, ha Martindale nem tudja nélküle elképzelni az idei Ravens védelmet, a DE pedig megbarátkozik a gondolattal, hogy “ez van” (nem fog, Jacksonville-ből is a pénz miatt menekült)

Derek Wolfe (DE)

Maszi másik 2020-as kedvence kétség kívül hatalmas upgrade volt a védőfalban, futásblokkolásunk újra a pár évvel ezelőtti, elit szintek minőségét hozta. 30 éves, balhéktól teljesen mentes, a locker roomban is imádják, teljesen magáévá tette a Play Like A Raven-filozófiát, nem kell meglepődni, ha kap egy 2-3 éves szerződésajánlatot.

Jihad Ward (DE)

Az év közepén történt összetűzése Harbaugh-val jó pár hét padozást jelentett számára, de a HC végül belátta, hogy a védőfal rotációjában szükség van rá. Fiatal (26), cap hitje nem érte el a 900 000 dollárt 2020-ban, így olcsóért nem lenne ördögtől való a megtartása. Persze Harbaugh nem nagyon tűri az ellentmondást az öltözőben, ezért nem hiszem, hogy Ward marad.

Justin Ellis (DT)

Szintén 900 ezret keresett tavaly, 3 meccs kivételével a pályán volt minden héten. Inkább mélységi játékos, mint minőségi, de olcsó pufira is nagy szükség lesz a vélhetően 1 héttel hosszabb NFL-évadban, pláne, ha azt nézem, hogy az elmúlt évek draftjai nem sikerültek igazán ezen a poszton.

Matt Skura (C)

A 27 éves center hatalmas fejlődésen ment át az elmúlt években, a falban rendre top3-ban végzett az előző szezonban, ám szörnyű térdsérülése óta nem találja a ritmust, szurkolóknak is inkább a meccsek kimenetelét súlyosan befolyásoló, elbaltázott snapjei maradnak majd meg az emlékezetében. Hogy mennyire tartja a Front Office ezeket kijavítható hibának, azt nem tudom megítélni, de Patrick Mekari vagy Trystan Colon-Castillo olcsóbban tud egy kicsivel jobb színvonalat hozni a falban. Ugyanakkor azt is látni, hogy a támadófalposztok mélysége mennyire fontos egy csapat szezonjában (és mennyire ritka a jó lineman), ezért nem elképzelhetetlen, hogy Skura marad Raven a jövőben.

DJ Fluker (OL)

A Seahawks-tól érkező Danny Lee Jesus-t DeCosta eredetileg kezdőnek szánta, ám a tackle nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Stanley kidőlésével lényegesen nagyobb szerep jutott neki, ám a helyét nem igazán találta a falban, a blokkolás képességei pedig finoman fogalmazva nem érik el a szükséges szintet. Én nem látom őt 2021-ben a csapatban, de tavaly mindössze 1 milliót keresett, ami nem sokkal több a minimumnál, szóval nem lehet tudni.

Willie Snead (WR)

28 éves clutch elkapónk már harmadik lila mezes szezonján van túl, a közösségi médiában mindig is hangoztatta, mennyire jól érzi magát Baltimore-ban, és Harbaugh-ék is gyakran kiemelik munkabírását, alázatosságát, a Lamarral kialakított kémia és az abból kialakuló playek pedig szintén nem lebecsülendők. A 6 milliós, 2020-as extension soknak tűnhet az idei, sokkal szorosabb salary cap függvényében, így elképzelhető, hogy Sneaddel nem terveznek tovább Marylandben (abban meg nem hiszek, hogy sokkal olcsóbban vállalná a munkát).

Chris Moore (WR)

Minden szurkolónak van egy név a rosteren, amit nem ért, nem tudja hova tenni, hogy az a bizonyos játékos miért van még mindig a csapatban stb. Nálam ez Michael Campanaro után szintén egy special teams-ben használt elkapó, mégpedig Chris Moore. Biztosan marha jól vágja Harbaugh kertjében a füvet, vagy meg lehet bármikor kérni, hogy ugorjon ki egy tacóért, vagy valami mocskos titok birtokában van, de én egész egyszerűen nem értem, mit keres még mindig a Hollók öltözőjében a 27 éves WR. Tavaly másfél milliót keresett, és sérülés ide vagy oda: hasonlítsátok a produktumot össze mondjuk Pernell McPhee-ével (hogy ne mondjak rookie-t). Az ilyen kirohanásaim után persze rendre megkapom, hogy ST-ben jól teljesít, de én ezt egész egyszerűen nem látom, plusz ugye draftoltunk visszahordókat tavaly.

Dez Bryant (WR)

A sokévnyi hiszti és 3 évnyi pihenő után az öreg Dez (aki egyébként nemrég lett 32) könnyes szemmel fogadta a hírt, hogy egy NFL-csapat végre leigazolja, így élete végéig hálás lesz a Ravens-nek, hogy egyáltalán még esélyt kapott a játékra. Sajnos nem arra használták, amire eredetileg ide lett csábítva, viszont az ideihez hasonlóan kevés pénzért talán marad jövőre is.

Gus Edwards (RB)

Harmadik éve hozza a kiemelkedő számokat, és Mark Ingram sincsen már a keretben, ezért azt hiszem, jelenleg az egyetlen igazi no-brainer a Busz lestoppolása Baltimore-ban 2021-re is. RFA, tehát viszonylag olcsón még egy évre a miénk lehet.

Anthony Levine (DB/ST)

Pat Ricard mellett a másik, több poszton is bevethető (flex) játékosunk, bár az elmúlt szezonban szinte kizárólag special teamsben llépett pályára (30 defensive snap összesen 5 meccsen). Egymillió körüli fizetése ideálissá teszi a hosszabbításra, Harbaugh amúgy is szereti a megbízható játékosokat a játék ezen egységében, bár életkora ellene dolgozik, márciusban már 34 éves lesz.

Morgan Cox (LS)

DeCosta a héten adta a 11 éve játszó veterán special teamernek tudtára, hogy a jövőben nem számol vele a csapat, ugyanis a fiatal Nick Moore pattintja majd a labdát Sam Koch és Justin Tucker irányába 2021-től. Az All-Pro és Pro Bowler Cox 35 lesz tavasszal, ennek ellenére biztosan talál munkát másik csapatnál, a Ravens-nek pedig most nagyon jól jön majd az az 1-1,5 millió, amit a long snapper vélhetően keresni fog.

Mire kell még 2021-ben költeni, mi lesz esetleg még más?

Earl Thomas-szal nem éppen barátságosan vált el a csapat, amit a safety és az őt képviselő szakszervezet természetesen nehezményezett, a szerződésből fennmaradó 10 millió dollár sorsa pedig egyelőre még kérdéses. Ha Thomas nyer a bíróságon, az 10 000 000 dollárral rövidíti meg majd a 2021-es salary capet.

Az 2020-as játék hiányosságaiból egyre nyilvánvalóbb, hogy elsőszámú elkapóra is nagy szükség van Baltimore-ban, az idén szabadügynökké váló WR-eknek pedig bőven van lehetőségük válogatni a piacon, feltehetően sok-sok pénzért. Ám DeCosta és Harbaugh is lehűtötte a szurkolók és a sajtó kedélyeit, nem feltétlenül fogunk ugyanis szabadügynök elkapót igazolni tavasszal. Marad tehát a draft és a jelenlegi állomány fejlesztése.

Bár a hetedik körös rookie-k és UDFA-k a lehető legkevesebb pénzt hasítják ki a sapkából, egyáltalán nem biztos, hogy idén is 3 irányítóval vágunk neki a szezonnak. Huntley és McSorley között dőlhet majd el a backup poszt sorsa.

Kemény év következik a Ravens szempontjából, de ezt már megszokhattuk.